Kamer bezorgd over buitenspel zetten huurders energietransitie

19 mei 2020

De Tweede Kamer keert zich tegen het plan van minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) om de subsidiëring van zonnepanelen te versoberen

Dat komt vooral doordat die panelen in het nieuwe voorstel, dat de huidige ‘salderingsregeling’ moet vervangen, niet meer lucratief zijn voor huurders van corporatiewoningen, aldus het NRC.

Afbouwen regeling

Minister Wiebes is al enige tijd bezig met plannen om de huidige salderingsregeling te versoberen. Het salderen, waarbij je aan het net geleverde stroom later weer van je eigen verbruik mag aftrekken, wordt vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd. In 2031 moet de salderingsregeling helemaal verleden tijd zijn.

Niet rond te rekenen

Volgens Roland van der Klauw van de stichting Wocozon, die voor veel corporaties de financiële afhandeling en plaatsing van zonnepanelen verzorgt, verlaagt de huidige salderingsregeling de energierekening van de sociale huurder gemiddeld met 5 euro per maand per paneel, waarbij een paneel maandelijks ruim 2 euro kost. „Als die saldering geleidelijk wegvalt, is het voor corporaties niet meer rond te rekenen. Een huurder wil niet zoals een huiseigenaar zeven jaar wachten voordat er een voordeel is”, zegt hij in het NRC (externe link). „We zijn er nipt in geslaagd een constructie te vinden waarin de huurder nu een redelijk voordeel heeft en de corporatie in twintig jaar uit de kosten komt.”

Bron: Woonbond