Woonbond wil APK voor huurwoningen

13 november 2020

De kwaliteit van huurwoningen laat in te veel gevallen te wensen over. Denk bijvoorbeeld aan de vele schimmelwoningen, problemen met giftige loden leidingen of brandonveilige situaties.

De Woonbond wil daarom een APK voor woningen invoeren. We vinden controles om te zorgen zorg voor veilige auto’s heel normaal. Waarom voor gezonde en veilige woningen dan niet?

Vierjaarlijkse keuring

Tijdens een APK voor woningen kan in relevante situaties gecontroleerd worden op de aanwezigheid van loden leidingen, van schimmel en vocht, vluchtwegen, ontruimingsinstallaties, brandwerende materialen en deuren en blusmiddelen. In een brief aan de Tweede Kamer stellen wij daarom voor om een APK voor woningen in te voeren die elke vier jaar wordt uitgevoerd. 

Rapport

De Woonbond stelt voor om te starten in woningen waar het vaakst problemen voorkomen, zoals bijvoorbeeld vooroorlogse bouw, verkamerde woningen, miniappartementen en oudere flatgebouwen. De keuring zorgt ervoor dat een verhuurder tijdig in actie kan komen waarmee problemen worden voorkomen. Met het keuringsrapport kan de huurder, wanneer de verhuurder niet in actie komt, bij de huurcommissie of de rechter makkelijker woningverbetering afdwingen.

Bron: Woonbond